Logo

1e Persbericht

cccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccc

Van 24 oktober tot en met 22 november vindt in Rotterdam de eerste Maand van de Collage plaats. Op negen locaties zal in deze periode aandacht zijn voor een bijzondere kunstvorm, de collage. Galeries, ateliers en podia werken samen om, op basis van een selectie die curator en collagist João Colagem maakte, een dwarsdoorsnede te laten zien van deze bijzondere kunstvorm. Uitgenodigd zijn kunstenaars uit Nederland, België, Frankrijk, Brazilië en de Verenigde Staten. De nieuwe manifestatie wordt op zondagmiddag 24 oktober geopend door journalist en collagemaker Frans van Lier in de WTC Gallery in het Rotterdamse World Trade Center. Gedurende het festival worden speciale openingen, workshops, muziekuitvoeringen en dichtersmiddagen georganiseerd. Ook is aansluiting gezocht bij bestaande manifestaties als Creatief Delfshaven (29/30 oktober).

In de kunstwereld nemen collages een aparte plaats in. Niet veel mensen weten dat Picasso veelvuldig collagetechnieken gebruikte om zijn fantasie te stimuleren. Voor een hedendaagse kunstenaar is de techniek verfrissend, ook voor de kijker (of bij muziekcollages de luisteraar) zijn collages vaak verrassend om te ervaren. Wereldwijd neemt de belangstelling voor collages toe. In Rotterdam woont een van de bekendste collagemakers ter wereld, de van oorsprong Braziliaanse kunstenaar João Colagem die opgenomen wordt in de prestigieuze boekuitgave ‘Cut & Paste, 21st Century Collage’ die volgend jaar bij Kings Publishers in Londen verschijnt. Gesprekken tussen de St. Music Inspired Art en João Colagem leidden tot het idee om onder de titel “De Maand van de Collage” deze kunstvorm op negen plaatsen in Rotterdam een maandlang onder de aandacht te brengen van een zo breed mogelijk publiek.

Colagem selecteerde 47 kunstenaars die op hun eigen wijze collagetechnieken gebruiken. 47 kunstenaars van deze selectie komen uit Nederland, de rest uit België, Brazilië, Amerika en Frankrijk. Zo ontstaat een veelzijdig beeld van deze aparte kunstvorm die bestaat bij de gratie van het hergebruiken van papier en andere materialen. Naast de exposities worden verschillende evenementen georganiseerd, zoals workshops collage maken en miniconcerten, en ook wordt aangehaakt bij bestaande evenementen.

De wil om in Rotterdam een nieuw festival te starten, waarbij gebleken is dat overheid en kunstinstellingen enthousiast zijn over de inhoud en de kwaliteit, is sterk bij de initiatiefnemers en de deelnemende galeries. Het initiatief wordt volledig gefinancierd vanuit de middelen van de galeries en de ondersteunende stichting Music Inspired Art

Het programma volgt.

Voor meer informatie, rechtenvrij te publiceren beeldmateriaal of vragen neemt u contact op met Wim van Zon (organisator, voorzitter van de St. Music Inspired Art), telefoon 0628 579 051, email wimvanzon@gmail.com  of João Colagem (curator van de tentoonstellingen), telefoon 010 – 467 4671, email colagem@colagem.com  

ccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccc

2e Persbericht

cccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccP E R S B E R I C H T

14 oktober 2010


 

Op zondag 24 oktober om 16.00 uur wordt met een feestelijke presentatie in de WTC Gallery in Rotterdam de start gegeven voor de eerste Maand van de Collage(voor het programma zie Bijlage 1). Op 10 locaties in Rotterdam zullen tussen 24 oktober en 22 november collages te zien zijn van ruim dertig collagemakers. Uitgenodigd zijn kunstenaars uit Nederland, België, Frankrijk, Brazilië en de Verenigde Staten. Het festival, dat financieel geheel gedragen wordt door de galeries en de stichting Music Inspired Art, belooft direct een belangrijk nieuw kunstevenement te worden vanwege de diversiteit en kwantiteit van het getoonde werk en de deelname van een aantal kunstenaars die in de collecties van internationale musea vertegenwoordigd zijn zoals Sam Middleton, João Colagem en Jos Deenen.


Naast de exposities worden concerten, workshops, lezingen en parties georganiseerd om zo veel mogelijk mensen te betrekken bij de tentoonstellingen. De collagekunst neemt een speciale plaats in in de kunstwereld en wereldwijd krijgt de collage steeds meer aandacht. Iedereen heeft wel een met schaar en lijm collages gemaakt maar het is verbluffend om te zien welke werelden gecreëerd worden door professionele collagekunstenaars wereldwijd.


“De afgelopen twee jaar heeft de kunstwereld de gevolgen van de recessie goed gevoeld, en op dit moment hebben we in Nederland te maken met een politiek klimaat dat het voor kunstenaars en galeries alleen maar lastiger maakt.”, zegt Wim van Zon van Music Inspired Art die samen met Joao Colagem het initiatief nam voor het festival. “Daarom hebben we gezocht naar een mogelijkheid om krachten te bundelen en zonder subsidies een bijzonder evenement te organiseren. De deelnemende galeries zijn enthousiast en verwachten door het festival nieuwe bezoekers en kopers naar hun expositieruimten te krijgen. Het is een experiment maar als het succesvol is zeker voor herhaling, mogelijk ook internationaal, vatbaar.”


João Colagem, Braziliaan van oorsprong maar al 15 jaar woonachtig in Rotterdam, is een internationaal gelauwerde collagekunstenaar die als curator optreedt. Hij selecteerde kunstenaars uit zijn moederland Brazilië, Nederlandse kunstenaars uit het door hem opgerichte Collage Collectief en een tiental kunstenaars uit door de galeries en Music Inspired Art voorgestelde kunstenaars. Deze selectie werd nog aangevuld met enige kunstenaars die de jonge galeriehouder Bob Smit selecteerde voor zijn tentoonstelling in de nieuwe extra locatie op de Oude Binnenweg (voorheen Galerie van Krimpen). Colagem: “ Dit festival is goed voor de kunstenaars, voor de galeries en voor het publiek. Nooit eerder was er een zo divers overzicht van de collagekunst te zien in Nederland. Het zet de collage op een bijzondere manier op de kaart. De reacties van de kunstenaars zijn enthousiast. Als we alleen op kwantiteit hadden gelet hadden we 10 extra galeries moeten aanschrijven. Ik hoop dat we dit festival in de toekomst kunnen uitbouwen. Aan de kunstenaars zal het in ieder geval niet liggen.”


Bijlage 3 bevat het persbericht dat op 22 september jl. verspreid is.


------- Einde persbericht ------------------


Voor meer informatie, rechtenvrij te publiceren beeldmateriaal of vragen neemt u contact op met Wim van Zon (coördinator, voorzitter van de St. Music Inspired Art), telefoon 0628 579 051, email wimvanzon@gmail.com  of João Colagem (curator van de tentoonstellingen), telefoon 010 – 467 4671, email colagem@colagem.com  Op verzoek kan een schijfje met digitaal beeldmateriaal toegezonden worden.


Web sites:

http://maandvandecollage.blogspot.com

http://maandvandecollage.webklik.nl

Op Facebook: Maand van de Collage


Bijlage 1 – Het complete programma:

Zondag 24 oktober

WTC Art Gallery

Officiële opening van de Maand van de Collage en de tentoonstelling ‘João Colagem en gasten’ tussen 16.00 en 18.00 uur. De opening wordt verricht door Frans van Lier, journalist en collagekunstenaar. Het complete programma:

Colageren 1 - Uitvoering van ‘Colageren’, een muziekstuk dat speciaal gecomponeerd werd voor de Maand van de Collage door Henri Bok. Het stuk wordt uitgevoerd door het New Language basklarinet ensemble met Ruth Godfrey, Stefanie Nusser, Paula Pantin, Alejandro Loveira, Holger Werner en Sergio Fernández onder leiding van Henri Bok.
Performance ‘Huid en Draad’ door João Colagem.
Geimproviseerde dans door Dans Nu! Improdans Company:  Miriam Stärk en Wilma van de Hel.
Poëzie van Marco Nijmeijer
Première van de film ‘Alchemie van de Collage’ geproduceerd door Shooting Art (www.shootingart.nl )


27 oktober             

Centrale Polikliniek

Goudsesingel  338a, 3011KK Rotterdam

Openingsreceptie van 12.00 - 13.00 uur 

Opening door  Peter Zwaal, schrijver      


Donderdag 28 oktober  

Atelier Colagem

Collageworkshop door Roel Westers van 14.00–17.00 uur. 

Maximaal 10 personen. Inschrijven via colagem@colagem.com   Prijs  € 60 pp incl. materialen en koffie of thee in de pauze. Meenemen van 10 eigen tijdschriften gewenst.     

 

Vrijdag 29 oktober

Toonzaal Bob Smit

Party ‘Toonzaal toont Collage’ vanaf 17.00 uur in v/h Galerie Van Krimpen.


Zaterdag 30 oktober                 

Atelier Blauwe Zon 

Openingsreceptie van 14.00 – 18.00 uur.

Opening door Esther Gernette, Cultuurscout van de deelgemeente Delfshaven


Zaterdag 30 oktober                 

AAA Gallery 

Openingsparty van 17.00 – 19.30 uur.

Opening door Wim van Zon, directeur Music Inspired Art met muziek van DJ Buddha. Vertoning van de film ‘Alchemie van de Collage’ vervaardigd door Shooting Art (www.shootingart.nl) en de videofilm “Portret Rotterdam”vervaardigd door Janna Kool..


Zondag 31 oktober       

Studio  Hergebruik 

Opening van de expositie Collage Collectief 9 van 15.00 – 17.30 uur

De opening wordt verricht door Jana Beranová stadsdichteres van Rotterdam 

Colageren 2: Tijdens de opening wordt het concert ‘Connecting Circles’ van componist René Uijlenhoet die gespecialiseerd is in elektronisch muziek uitgevoerd door Sergio Fernández (basklarinet) en René Uijlenhoet.


Vrijdag 5 november                  

Expo ‘t Zakkendragershuisje

Openingsreceptie tussen 17.00 en 19.00 uur. Opening van de collagetentoonstelling door Rini Vermeulen, deelraadslid in Delfshaven.


Vrijdag 5 november                  

MIA Gallery   

Speciale MdvC-borrel van 17.00 – 19.30 uur.


Zaterdag 6 november               

Atelier Colagem

Lezing van Marita Beukers over haar werk en inspiratiebronnen van 16.00 – 17.00 uur


Zondag 7 november      

WTC Art Gallery

Colageren 3: Four-hands Piano recital ‘De stoel zonder vleugels’ door Agnes Katona & Heli Kantola (Finland) op muziek van E. Grieg. Aanvang 15.00 uur.

Er is plaats voor 50 personen. Reserveren via colagem@colagem.com   of telefonisch 010-4674671. Toegang € 10 incl. koffie of thee.


Zondag 7 november                  

Atelier Colagem

Openingsreceptie van 16.00 – 20.00 uur.

De opening wordt verricht door Sanne Lansdaal, Cultuurscout in Rotterdam Noord.

 

Vrijdag 12 november                

AAA Gallery

Colageren 4: Concert ‘Physics’ door Pythagorium Bass Clarinets: Ruth Godfrey, Stefanie Nusser, Paula Pantin en Sergio Fernández m.m.v. Dans Nu! improdance Company o.l.v. Miriam Stärk.

Instant Composition: Virag Deszo, Miriam Stärk, Yolanda van Welij.

Tap Dance Improvisation: Janne Eraker.

Componisten: Paul Termos, Francisco Zumaque en Henri Bok. Aanvang 20.30 uur.

Er is plaats voor 30 personen. S.v.p. reserveren via colagem@colagem.com  of telefonisch 010-4674671. Toegang € 10  incl. koffie of thee.


Zaterdag 13 november

WTC Art Gallery

Collageworkshop van João Colagem van 14.00–17.00 uur. 

Maximaal 10 personen. Inschrijven via colagem@colagem.com  Prijs  € 60 pp incl. materialen en koffie of thee in de pauze. Meenemen van 10 eigen tijdschriften gewenst.


Zondag 14 november                

Atelier Blauwe Zon

Poëzie Podium van 15.00 - 17:00 uur met medewerking van Jantine Dijkstra, Gerard van Hameren, Hélène Gelèns en Marco Nijmeijer.

Er is plaats voor 30 personen. S.v.p. reserveren via info@atelierblauwezon.nl   of telefonisch 010-467 4679.

Entree € 5,00 incl. één drankje en één hapje


Dinsdag16 november

Atelier Colagem

Collageworkshop van João Colagem van 14.00–17.00 uur. 

Maximaal 10 personen. Inschrijven via colagem@colagem.com   Prijs  € 60 pp incl. materialen en koffie of thee in de pauze. Meenemen van 10 eigen tijdschriften gewenst.


Woensdag 17 november

Atelier Colagem

Collageworkshop van João Colagem van 14.00–17.00 uur. 

Maximaal 10 personen. Inschrijven via colagem@colagem.com  Prijs  € 60 pp incl. materialen en koffie of thee in de pauze. Meenemen van 10 eigen tijdschriften gewenst.


Donderdag 18 november

WMDC World Music & Dance Centre

In samenwerking met Jazz International Rotterdam: Concert van The Mirror Conspiracy featuring Erik Truffaz (trompet) met voor- en naprogramma van videokunstenaar Marin de Jong. Aanvang 20.00 uur. Kaarten € 12, met Rotterdam Pas € 10.


Zaterdag 20 November

Atelier Colagem                     

Colageren 5: Recital ‘Pas de deux’ door Carolina Federbusch, zang en Masja Koperberg, harp.

Aanvang 20.00 uur.

Er is plaats voor 30 personen. S.v.p. reserveren via colagem@colagem.com   of telefonisch 010-4674671

Entree € 10 incl. koffie of thee.


Zondag 21 november

Atelier Colagem          

Eindfeest voor exposanten, galeriehouders, medewerkers, dansers en muzikanten. Alleen toegankelijk op uitnodiging.  Bijlage 2 – Deelnemende kunstenaars en galeries:

 

    WTC Art Gallery                      http://www.wtcrotterdam.nl

         João Colagem                              http://www.colagem.com

         Alana Moraes                              www.alanamorais.com/principal.php?idioma_id=4

         André Bragança                           www.flickr.com/photos/andrebraganca/page2   

         Marco  Allessandro                       www.reves3.com.br/mostraMateria.php?id=9  

         Wemerson Dhamaceno                  www.wemersondhamaceno.blogspot.com  

         Salvess                                      www.thesalvess2.blogspot.com

         Annet Scholten                            http://www.excuse-me.info/en

         Karin de Visser                             http://www.karindevisser.com  

         Michelle van Dijk                           http://www.myspace.com/secreteyesonly  

         Nico Kervezee                              http://www.nicokervezee.nl   

         Vivian Ronden                              http://www.vivianronden.nl

         Sam Middleton                              http://sammiddleton.com   

         Frans van Lier                              http://www.fransvanlier.nl  

         Mandy Sharabani                        

         http://www.gerritrietveldacademie.nl/en/final-works/2010/mode/mandy-sharabani


    Studio Hergebruik                 http://www.studiohergebruik.nl

         Lizzy Nieuwenhuis                         http://www.lizzy.to/home.html  

         Jos Deenen                                  http://josdeenen.exto.nl

         Gerard de Bruin                             http://www.gerarddebruin.nl   

         Maria de Fatima Lamounier              http://mariadefatimalamounier.exto.org  

         Marion de Vriens                            http://www.marionvriens.com  

         Roel Wester                                  http://www.flickr.com/photos/44568242@N07

         Susan Lambeck                             http://www.susanlambeck.exto.nl   

         Jan Swart                                    http://www.janswart.nl

         Caroline Peters        

         http://www.rotterdamsekunstenaars.nl/nl/kunstenaars/details/q/kunstenaar_id/450267


    Toonzaal / Bob Smit               www.bobsmit.com

          Hidde van Schie                           http://www.hiddevanschie.nl  

          Alex Meidam                                http://www.meidam.com  

         Lidy Jacobs                                  http://www.lidyjacobs.nl

         Louis Reith                                   http://louisreith.blogspot.com

         Ellis op’t landt                               www.hetpaleisgroningen.nl/index.php?page=282?=nl

        Toon Teeken                                 http://toonteeken.com                   

        Thiérry Renard                               www.thierryrenard.net/frameset.htm

        Josephine van Gordijn                                                                                      

 http://www.bobsmit.com/index.php?/artists/josephine-gordijn

        Johannes Steendam                        http://johannessteendam.app-of-the-week.com

        Remco Roes                                  http://www.123people.nl/s/remco+roes

        Remco Roes en Sara Bomans            http://www.sarabomans.be

        Colle van Stegeren

        Ashen Ilk


   AAA-Gallery                               http://www.aaagallery.nl

            Hannah Biemold                          http://hannahbiemold.exto.nl  

            Pier de Jong                               www.pierdejong.com  

            Sam Middleton                            www.sammiddleton.com  

            Easton Davy                               www.eastonart.com

            Floriande Cherel                          www.floriandecherel.com


    MIA Gallery                                http://maandvandecollage.blogspot.com

         Eddy Keijser                                 www.ideddy.com

         Hunk Design-Nadine Roos                http://www.hunkdesign.com  

         Sandra Hoogeboom                        www.sandrahoogeboom.nl


   Atelier Colagem                           www.colagem.com/nl/de-kunstenaar/atelier-colagem

          Arthur Mulder                               http://www.arthurmulder.nl  

          Marita Beukers                             http://www.maritabeukers.nl  

          Nancy Slangen                             www.nancyslangen.com  

          Ans Bos Kramer                            www.anskramer.nl


   Atelier Blauwe Zon                       http://atelierblauwezon.nl

         Silvio Alvarez                                www.silvioalvarez.com.br/galeria.html  

         Yvette Jansen                               http://www.yvettejansen-collages.com  

         Lizzy Nieuwenhuis                          http://www.lizzy.to/home.html

         Marjon Reiziger                              www.diversadvies.nl


   Centrale Polikliniek                         ---

         João Colagem                               www.colagem.com

         Boukje Voet                                 http://www.boukjevoet.exto.nl


   W.M.D.C.                                   http://www.wmdc.nl

            Sam Middleton                           http://www.sammiddleton.com 

            Karin de Visser                           http://www.karindevisser.com


   Expo 't Zakkendragershuisje        www.xs4all.nl/~jgsmits/delfshaven/heden_zakkendragers.html


         Nancy Hoogstad                           http://kunstwerkt-nancyhoogstad.blogspot.com

         Peter Boersma                              http://www.hehallo.nl

         Esther Dijkstra                              http://www.estherdijkstra.com


   Kunstwerk            Alana Morais  en Annet Scholten 

 Annet Scholten


http-www-mijnalbum-nl-mijnalbums-ki32lqkmgs5w26